Pierre van Ostade - Wij Goirlenaren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Pierre van Ostade

Bekende Goirlenaren

Pierre van Ostade (radio- en televisiepresentator)

Goirle, 19 september 1917 - Bladel, 13 oktober 2005

Pierre van Ostade was een Nederlands radio- en televisiepresentator.
Hij was oorspronkelijk tapdanser en trad als zodanig begin jaren '30 al op in het ensemble van de Tilburgse humorist August de Laat voor vijf gulden per avond, maar sloot zich echter al snel aan bij het revuegezelschap van zijn broer Jan. In dit ensemble stonden aanvankelijk zijn broer en de Goirlese humorist Jan van Loenhout centraal. Pierre trad met name op als solist in een eigen dansgroep, waarvan hij tevens de choreografie verzorgde. Ook speelde Pierre kleine rolletjes; later zou hij met zijn broer de spil van het ensemble gaan vormen.
De gebroeders waren vooral in Noord-Brabant erg populair. Ze verzorgden veel benefietvoorstellingen, en voor de Zonnebloem gingen ze zelfs herhaaldelijk op tournee. Rond 1947 traden Jan en Pierre regelmatig voor de radio op in het Brabants Halfuurtje van de KRO. In 1948 werkten zij mee aan het programma Negen heit de klok. Ook maakte het gezelschap van Jan en Pierre van Ostade programma's voor de eerste experimentele TV-uitzendingen.

Na het vroegtijdig overlijden van Jan was Pierre werkzaam als plugger voor de platenmaatschappij CNR.
In 1962 presenteerde hij bij Radio Veronica het programma Platenpalet en in 1971 onder het pseudoniem Gaston Huysmans het programma Met de benen op tafel. Ook presenteerde hij voor Veronica het

nostalgische programma Applaus van gisteren.

Verder speelde hij in 1972 de rol van Magister Phillipus in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

Later werd hij bekend als spreekstalmeester bij o.a. De Berend Boudewijn Kwis en de Willem Ruisshow. De kreet "En Pierre, wat hebben zij gewonnen?" was een gevleugelde uitdrukking in die laatste show.

Zelf presenteerde Pierre bij de KRO enkele jaren het muziekprogramma 'Bij ons in...'. Toen Willem Ruis begin jaren '80 naar de VARA overstapte, bleef Pierre aanvankelijk bij de KRO om als voice-over te fungeren bij de nieuwe quiz van Frank Kramer. In 1983 zat hij in het panel van de KRO-Playback Show van Henny Huisman. Later zou hij zich alsnog met Willem Ruis herenigen. Na het onverwachte overlijden van laatstgenoemde in 1986 was Pierre nog voice-over bij een Zonnebloemgala van de KRO, bij de quiz Prijs je rijk met Fred Oster bij de AVRO en tot slot bij Prijzenslag met Hans Kazan bij het toenmalige RTL Véronique. Omdat het opnameschema van meerdere uitzendingen per dag hem te zwaar werd, zou hij bij dit programma slechts een blauwe maandag te horen zijn.
In de eerste helft van de jaren '90 was het stemgeluid van Van Ostade nog af en toe te horen bij onder meer commercials en evenementen.
Pierre woonde de laatste dagen van zijn leven in een verzorgingstehuis in Bladel, waar hij in 2005 op 88-jarige leeftijd overleed.



Pierre van Ostaden als voice-over in de Sterrenshow van Willem Ruys

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu